Baráth Mea
Baráth Mea

Történetmesélő fotográfus

Konmari kalandjaim 2. rész

Házhoz jön a családfotós!
Nem kell elmenni otthonról, műteremben, stúdiólámpák fényében pózolni, ezt szeretjük. Nem kell kiöltözni sem, ezt is szeretjük. Nyugiban megreggelizhettek, aztán lehet szabadon barbizni, legózni, megfőzheted az ebédet, vagy éppen mesét olvastok összebújva a kanapén – én a háttérben megörökítem a családi életetek fontos, mindennapos pillanatait. Ezek lesznek a valódi emlékek
Könnyed családfotózás otthon. De jaj!

Rendet kéne rakni...

A kihívás
Tudom, milyen az, amikor másnap reggel pakolod el a vacsora maradékait, amikor csatatér az előszoba a lehajigált ruhadaraboktól, és játékra lépsz, bármerre jársz. Tudom, hogy amíg rendet raksz az egyik szobában, azalatt a másikban a gyerekeid képesek a feje tetejére állítani a világot. A rendezettség illékony tünemény egy gyerekes család életében. 
 
Az én szememben a felfordulás egy nyüzsgő, életteli valóság. Ahol családok élnek, gyerekek játszanak, ott ritka az élére állított rend. Nekem mindig is kihívást jelentett ez a terület, gyerekes lét ide vagy oda. Elkezdtem vágyni a hosszabb távú, valamennyire fenntartható rendezettségre. Csak néha. Csak egy kicsit. Légyszi.
 
Te is így vagy ezzel? Megmentő Mari
Marie Kondo, a japán, kissé fanatikus rendszakértő gondolatai forradalmi változást hoztak számomra.

Mert Konmari nem egy módszer

Már a könyve elején arról beszél: ha rendet raksz magad körül, akkor benned is rend lesz. Ha világosan meglátod, mire van szükséged, mire nincs, és megszabadulsz, amitől meg kell, ezt a tárgyak után követik az életed dolgai is. Tiszta udvar – rendes házzal tiszta lélek, rendes élet jár. Persze ez azért nem ilyen rózsaszín, de értitek, van benne valami.
A rendrakás célja mi is? Végső soron az életem élhetőbbé tétele, a saját boldogságom. 
Ez neked is kell
Mari azt mondja, selejtezéssel kell kezdeni, de nem úgy. Ne onnan közelítsünk, mit kellene kidobni. A szempont az legyen, hogy olyan dolgokkal vegyem körbe magam, amikre rezonál a lelkem. Amiket szeretek. Akkor lesz nekem otthon lennem.
Ahogy körülnéztem itthon, realizáltam, hogy megdöbbentően kevés a tárgyaim közül az, amit én akartam, rólam szól, szeretem. Jó példa erre, hogy egészen tavalyig a nászajándékba kapott étkészletet használtuk – akkor már tíz éve. De – valójában sosem tetszett. Egyszer csak ráeszméltem, hogy én ezt az étkészletet lecserélhetem. Hihetetlen könnyűséget éreztem, amikor csomagoltam össze őket (egy családsegítőben örültek nekik…). Megvettem így tíz év után az egyszínű, matt, barna sajátot. Ami végre igazán az enyém.
 
Szereted azt, ami otthon körülvesz?

Hogy jön ez most ide?

Mert neked is kell!
Családfotózással foglalkozom – otthon. Elmegyek hozzátok. Valljuk be, mi az első gondolatod? Ide? Ebbe a felfordulásba? Na, akkor rendet kell rakni.
 
Ezért mesélek neked KonMariról, és arról, hogyan mentett meg engem,
a javíthatatlan rendetlent. Érdekel a folytatás? Ha szívesen beszélgetnél, gyere a csoportunkba
Otthoni családfotózást szeretnél, könnyeden, pózok nélkül? 
Ünneplőbe öltözött az erdő
Akciók, kedvezmények és Családmesés történetek a postaládádba.