Baráth Mea
Baráth Mea

Történetmesélő fotográfus

Miért jó, ha otthon tanulunk?

Minden helyzet a fejlődésünket szolgálja. Elhiszed?
Avagy nincsen fény, árnyék nélkül.

Ahogy ígértem, mesélek a saját utunkról. Mielőtt elkezdtük annó az otthontanulást, sokat bizonytalankodtam.
Most ettől megkímél minket a “Helyzet”. Ami választható volt, jelenleg muszáj. Mégis, a mostani időszak kiemelten szól arról, hogy mit választasz.

Amikor először találkoztam szembe az otthonoktatás gondolatával (hosszas beszélgetések jóbarátainkkal, akik alaposan végigrágták a témát, végül belevágtak), éreztem, h emellett nem mehetek el egy vállrándítással. Éreztem, h bajban vagyok, mert muszáj lesz innentől kezdve számításba vennem ezt a lehetőséget is. A miheztartás végett: iskolai múlttal rendelkezem, akkor 3 évig általános iskolában, harmadikosokkal és negyedikesekkel dolgoztam.

Otthontanulás: pro és kontra

Amiért nagy lehetőségnek látom:

  1. Szabadság van benne, amit én gyerekként mindig is nélkülöztem. Félénk és megfelelni vágyó gyerekkorból jövök. A szabályokhoz való tökéletes és bármi áron való, félelemből fakadó alkalmazkodásból. (Persze tudom, a bennem élő gyerek nem egyenlő azzal a gyerekkel, akit kaptam, h én neveljem fel.)
  2. A legtöbbet lehet kihozni a gyerekből, ha odafigyelve csináljuk. Vagyis ő kihozhatja magából egy támogató közegben. Rátalálhat a tanulás ízére, és önmagában az útra.
  3. Szárnyalás. Nincs betolva egy polcra, nincs osztályzat, ami a többiekhez viszonyítva kategorizálja. Csak fejlődni, önmagához mérten, mindig előre. Persze vizsgázni jártunk, de megpróbáltuk ezt nem olyan nagy hangsúllyal megélni. (Mellesleg, most hogyan lesz osztályzás? Mennyire jó volna, ha ezt mellőznék!)

Amik visszatartottak:

  1. Saját szabadságom csorbulása, merthogy kevesebb a nélkülük-idő. Erre most is nagyon fontos figyelni! Töltődni, kikapcsolódni, még ilyen “zárt” helyzetben is! Mi tölt fel? Legyen rá prioritásod!
  2. Kortárs gyerekközösség hiánya. A gyerekek kapcsolata viszont erősödik a testvéreikkel!
  3. Egy megszokott rendszertől való eltérés ismeretlensége, félelme.
 

Az életed: félelem vagy hit

Ha el is bizonytalanodtam, újra meg újra visszatértem oda, hogy igen, hiszek ebben az útban. Hanem sokkal inkább a saját alkalmasságom töltött el félelemmel. Nem vagyok mintaanya. A gyerekeim nem mintagyerekek. Vannak nehézségeim saját magammal. Vannak nehézségeik saját magukkal. Vannak nehézségeink egymással. Jót teszek-e? Képes vagyok-e? Mardosott a félelem.

A mostani időszak kiemelten szól arról, hogy mit választasz.

Félelem, vagy bizalom. Kétségbeesés, vagy HIT.

“Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, szeretet, és a józanság lelkét.”
Minden helyzet a fejlődésünket szolgálja.

És még valami.
A szeretet az, ami gyógyít. Gyógyítja az én nyavalyáimat, a gyerekeim nyavalyáit, a mi közös nyavalyáinkat. Időt kaptunk szeretni.

‎”A szülők mennyire sodródnak el az aktuális divatáramlatokkal, vagy mennyire tudnak nyugodtak maradni, és megbízni a saját ösztönös megérzéseikben? Fontos kérdés a gyerek életútja szempontjából! Az anyák, ha elengedik magukat, akkor általában megérzik, hogy az ő gyerekük számára mi a fontos – de a mai világ szorongást kelt az anyában, és nem engedi neki, hogy rábocsátkozzon a minden emberben ott futó mély áramlatokra. Ha rá merjük bízni magunkat a megérzéseinkre, anyai ösztöneinkre, jobban fogjuk tudni, hogy mi kell a gyereknek, mi kell ENNEK a gyereknek…”
Dr. Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

A facebook csoportban beszélgethetünk egymással, kérdezhetsz, mesélhetsz! Bátorító, támogató közösséget találsz nálunk!

Szeretettel várlak!

Történetmesélő fotóst keresel?

Dokumentarista családi és eseményfotózással foglalkozom, hivatásom megőrizni az emlékeiteket, úgy, ahogyan az Élet zajlik: a maga természetességében. 
 
Ha a fotókra nézel majd, nem csak látod, de újraéled az eseményt, hallod a nevetést, érzed a hangulatot. Keress, ha fontos számodra az élmény!
Otthoni családi fotózást szeretnél, könnyeden, pózok nélkül? 
Kezdetek
Gyüttment fesztivál
Helló, suli!
Babaváró
Akciók, kedvezmények és Családmesés történetek a postaládádba.