5 ok, hogy maradj otthon – és fotózkodj!

2021.05.10.

Baráth Mea

történetmesélő fotográfus

A dokumentarista családfotózás helyszíne lehet bárhol. Elkísérlek kirándulni titeket, sportolhatunk, játszóterezhetünk, strandon és szülinapi buliban is találkozhatunk. Vagy pedig: maradhatunk csak otthon! Hogy miért is jó az otthoni, történetmesélő családi fotózás?

5 okot mondok, hogy meggyőzzelek, érdemes az életetek mindennapi helyszínén megejteni a fotózást is.

1. A legkönnyebben megszervezhető helyszín

Hogy a legpraktikusabb indokkal kezdjem: az otthonotok mindig rendelkezésre áll. Nem kell alkalmazkodnunk az időjáráshoz sem. Akkor fotózunk, amikor akarunk, amikor ti szeretnétek. Belefér délutáni alvás, házi feladat megírása, vagy az ebédfőzés is. És a terveinket nem fogja elmosni az eső.

Ráadásul megörökíthetjük azokat a meghitt pillanatokat is, amik egy elalvást, vagy egy ébredést lengenek körül.

2. Mindenki a saját életterében érzi magát a legkomfortosabban

Hol lazulunk el leginkább? Hol nem kell megfelelni, és hol lehetünk igazán önmagunk? Otthon.

Gyermekeid könnyen feloldódnak, és barátságot kötnek velem, hogyha behívhatnak a személyes terükbe, megmutatva játékaikat, kincseiket, saját világukat. Mielőtt elővenném a fényképezőgépet, időt szánok a “megérkezésre”, beszélgetünk, ismerkedünk. A feloldódásban mindannyiótoknak segít, hogy a személyes tárgyaitok között, a saját terepeteken vagytok.

És még csak kiöltözni sem kell.

3. Az otthon a családi történetek helyszíne

A családi élet hétköznapi rítusainak helyszíne az otthon, a tárgyak hordozzák a családi történeteiteket.

A kedvenc, kopott kisautó, ami még apáé volt. A játékbaba, amire a nagymama által kötött sapka kerül. Az elcsorbult szélű bögre, amit sajnálunk kidobni, mert fontos emlék. A kamaszkori poszterek a falon. A mesekönyv, aminek az illusztrációját öcsi egy kicsit kiegészítette. Az alvós plüssmaci. A gyűrött ágynemű, a reggeli ébredés illatával. Ezek is mind ti vagytok. És ha nálatok fotózunk, a képek megőrzik az otthonotok meséjét is.

4. A lakás a családi élet színtere

Az a fizikai tér, amiben élünk, meghatározó emlék. A szoba színei, a tapéta, a bútorok, a fények, mind-mind a gyermekkort visszaidéző részletek. Mindezt képeken őrizve magatoknak, és felnövekvő gyermekeiteknek is lehetőséget adtok újraélni ezt a különleges időszakot.

Szinte mindannyian változtatunk lakhelyet legalább egyszer, néhányan többször is. Érzelmileg kötődünk a helyekhez, ahol fontos dolgokat éltünk át. Az otthoni családi fotózás megőrzi ezeket az emlékeket.

Végül a legfontosabb:

5. Tanítunk valami igazán lényegeset!

Hogyha az otthonodat emeled a családi fotózás színterévé, ezzel egy nagyon fontos üzenetet adsz át gyermekeidnek.

Mégpedig, hogy a tökéletlenségünk csodálatos! Mert ezek vagyunk mi. És minden éppen így van jól, ahogyan most van. Így teljes, élhető és szeretnivaló. A kávéfolttal a konyhapulton. A maszatos kézlenyomattal az ajtófélfán. A nagypapától örökölt, öreg szőnyeggel, és a rajta szétszórt legóval. Ez az életünk, amit szeretünk.

 

 

Hasonló bejegyzések