Művészi önarckép a szelfik világában

2023.01.20.

Baráth Mea

történetmesélő fotográfus

Az önmagunkról készített fénykép küldetése

Önmagunk képi megjelenítése, fénykép saját magunkról mindig is fontos visszajelzés volt mind a vizuális művészek, mind a hétköznapi ember számára. Manapság a szelfik korát éljükTudunk-e még önarcképet készíteni?

Üzenet önmagamnak.
Az önarckép egy kutatómunka

  • Ki vagyok én? 
  • Milyennek látom magam? 
  • Mit szeretnék megmutatni abból a sokféleségből, aki vagyok? 
  • Hogyan mutassam meg azt, amit én látok?
  • Hogyan állítsam szolgálatomba a fényt, a teret, a vizualitást, hogy fényképpé formálódjon az énképem?

Üzenet külvilág felé.
Az önarckép a névjegyünk

Egy olyan névjegy, ami részleges, és általunk megválogatott információkat tartalmaz a tulajdonosáról. 

Ez vagyok én, ilyen vagyok, nézzétek. Megmutatok nektek valamit önmagamból. Így mutatom, mert ilyen módon szeretném, ha látnátok engem. 

Baráth Mea, Gozo, 2022.

Mi a különbség önarckép és szelfi között?

Szelfi: én a pillanatban

A “self” visszaható névmás, jelentése magyarul “maga”. Myself, vagyis önmagam. Ennek könnyed, becézett, játékos, humoros változata lett a “selfie”. 

A kifejezést egy ausztrál fórumon használták először, 2002. szeptemberében az egyik felhasználó illusztrálta egy önmagáról készített fotóval beszámolóját a születésnapi baráti találkozóról, ahol ittasan elesett, és megsérült: felrepedt a szája. A selfie elnevezés innentől kezdve megállíthatatlanul terjedt, és 2013-ban a brit Oxford szótár az év szavának választotta. Magyarosítva szelfiként került a köztudatba, 2015. óta hivatalosan is így használjuk. Már az elnevezés is egyfajta könnyedséget feltételez, fotó, amin “énecske” vagyok. Nem véletlenül vettük át az angol elnevezést, magyarul nehezen lehetne kifejezni az önarcképnek ezt a laza formáját. A szómagyarító oldalán található önfi, öncsi, önci, önke, magamuti javaslatok azt hiszem alátámasztják a dilemmát.

A szelfi térnyerésével az önmagunkról készített képi lenyomat napi szinten vált részévé az életünknek. Okostelefonnal könnyen, gyorsan kattintunk. 

A szelfi mára egy újfajta kommunikációs formává vált, elsődleges célja, megszületésének motivációja a megosztás. Egy adott pillanat megörökítése, és ezzel egyidőben megmutatása online közösségünknek. Népszerűség keresésén és pozitív visszajelzések igényén túl egyfajta emlékőrzés funkciója is van. Önmagunk megmutatása életünk különleges helyzeteiben, fontos pillanatokban. 

Ugyanakkor a szelfi készítője akkor elégedett a fotóval, ha az valamilyen módon autentikus azzal a belső érzettel, ahogyan önmagára tekint. Ilyen módon mindenképpen egy önmagunkra való reflektálás is

Sokszor ezek a képek nem olyanok, mint mi, inkább mi szeretnénk olyanná válni, amilyenek a szelfijeink.

Smize, a csábosan üres tekintet. Duck face, a csücsőrítős szelfi. Sparrow face, tágra nyitott szemekkel, vörös rúzzsal. Fish gape, szigorúan mosoly nélkül. A hírességek meghatározó trendeket teremtenek a műfajon belül.

Egy új alkalmazás, a BeRe.al célkitűzése a szelfik világát a realitás, a valódi dokumentálás irányába mozdítani. 

Önarckép: a pillanat bennem

Az önarckép, a “self-portrait” kreatív önkifejezés. Elmélyültebb munkát feltételez, tervezés előzi meg.
A belső éned felfedezésének munkája ad súlyt és tartalmat a képnek. 

Az önarckép készítése során önmagunk megmutatásán túl a megértés motivál. Az önportré identitásunk megalkotására irányuló kísérlet. 

A változó, alakuló, folyamatosan formálódó „én és az élet” reláció megragadása egyetlen képben.

Koncentráltan megalkotott fénykép. Tudatos a fény használata. A fotón megjelenő tárgyak, motívumok szolgálják az üzenetet.  Az arckifejezés, a beállítás, a környezet, a háttér kiválasztása mind megtervezett és megkomponált részletei az önarcképnek. Már a fotózás ősének tekinthető festészetben is megjelent az önábrázolás, a magyar festészet egyik legkorábbi, klasszikus művész-önarcképe Mányoki Ádám 1711. körül festett portréja. 

Mányoki Ádám: Önarckép

A művészi önarckép fajtái

  • Az alkotót hivatott bemutatni, a művek mögött azok létrehozóját. Jellemzően szakmai környezetben, munkaeszközzel, vagy éppen alkotás közben. 
  • A művészt, mint magánembert mutatja meg, privát helyzetben tárja a közönség elé, ezzel egyfajta intimitásba hívva a befogadót. 
  • Az önportré lehet egyfajta ars poetica. Az alkotó gondolatait fejezi ki önnön művészetéről. Vagy magáról az identitásról, az én fogalmáról beszél önarcképe által.

A fotóművészet egy különleges önarckép életműve Cindy Sherman nevéhez fűződik, aki önportréival nem a hagyományos önfeltárás útján indult el, sokkal inkább egyfajta kísérletezésbe kezdett különböző személyiségeket húzva magára. 

Cindy Sherman: Untitled Film Still #3

A Covid időszakban készült önarcképem az otthonunkba menekülést, a mindennapokkal járó szorongást hivatott megragadni, az arcokkal eggyé váló maszkokra reflektál. A családdal, a gyerekekkel való szoros összezártság, hat különböző korú, vérmérsékletű, igényű ember, bezárkózva, egy eddig ismeretlen, félelmetes élethelyzetben. Anyának lenni mindig kihívás, de akkoriban még erősebben nehezedett rám saját megküzdésem fontossága. Reggeltől estig együtt, mindenhol hangok, zajok, viták, kiabálás, nevetés, sírás. Kérések, kérdések. Feladatok. Könnyek törlése és ráncok kisimítása. Az egyetlen hely, ahol lehetőségem volt megállni egy kicsit, találkozni saját magammal, az a fürdőszoba. Ilyenkor egy kicsit összeomlottam. A tükrön megjelenő pára adott volt, a látvány megérintett, ebben az érzelmileg törékeny pillanatban készült el az önportré.

Baráth Mea: Önarckép Covid idején

Facebook csoportunkban, a Családmesék – dokumentarista szakmai csevegőben önarckép kihívásba kezdtünk. Ha inspirálódnál, és támogató, bátorító közösségben szívesen megosztanád a fotóidat, nagy szeretettel várunk!

Hasonló bejegyzések