Szülésrebocsátó ünnep

“Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek!

Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.

Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.” 

(Márai Sándor)

Szülésrebocsátó ünnep, női közösségi alkalom, egy mély és felemelő szertartás, az Anyaság és az Élet ünnepe.

“Egy asszonynak ereje eltolja a hegyeket!”

A Szülésrebocsátó szertartás navajo indián hagyományból származik. Ünnep a szülés előtt álló édesanya tiszteletére, női rokonok, családtagok, barátnők és a falu bábája részvételével. A ceremónia náluk három teljes napon át tart, áldásokkal, énekekkel, közös étkezéssel, az anya ékesítésével és testének kényeztetésével telve. Az életadásra készülő nőt ahhoz segíti hozzá ez a támogató női kör, hogy erőt, szeretetet kapjon a közösségben, ezáltal felkészülhessen a rá váró feladatra és csodára: a születés megélésére. Saját testére csodálattal, tisztelettel nézzen, kapcsolódni tudjon vele, és gyermeke érkezésére bizalommal várakozzon.

A különböző beavató szertartások hiányoznak a felgyorsult, nyugati társadalmakból. Pedig mennyire megerősítő és gyógyító az új életszakaszba lépés tudatos megélése! Megadni a tiszteletet önmagunknak és egymásnak azáltal, hogy időt és figyelmet különítünk el az ünnepre. Hálás vagyok, hogy része lehettem ennek a csendes megállásnak, ennek a megtartó közösségi erőnek, a női kapcsolódás csodájának.

Morauszki Kata

Meát egy barátnőm ajánlotta. Megnézve a honlapját, őt választottam, mert különleges hangulatú, érzelemdús képeket, egyedi meglátással fotózott pillanatokat, spontaneitást reméltem, és kaptam. Mea érdeklődött a részletek iránt, és az előzetes szervezésben maximális rugalmasságot tapasztaltam.

Az eseményen a háttérben, csendesen dolgozott, szinte észrevétlenül. Úgy láttam, hogy senkit sem zavart, megőrizve a bensőséges hangulatot.

Bízhattam benne, és így maximálisan jelen tudtam lenni, koncentrálni, megélni az eseményt, miközben tudtam, hogy nem kell aggódnom a fotós jelenléte, vagy a képek miatt.

A kapott fotók hűen tükrözik a meghittséget, a szülésrebocsátó ünnepem sajátosságait, a résztvevők érzelmeit.

Kemenes-Nagy Dominika Domino

Pszichopedagógus, integrált fórumszínház tréner, coach

Mea egy általam tartott szülésrebocsátó ünnepen fotózott, de olyan szépen beleolvadt a közösségbe, hogy szinte észrevétlen volt fotósi mivolta, jelenléte szervesen integrálódott a csoportunkba. Végig csodásan őszintének, támogatónak éltem meg a kommunikációt vele és így igazán jóleső volt a közös munka. A végeredmény pedig önmagáért beszél. Egyedileg elkapott pillanatok, önazonos portrék, melyek méltóképpen őrzik a női energiákat megidéző esemény emlékét.

Hasonló bejegyzések