Vakuvillanás otthon?

2021.07.14.

Baráth Mea

történetmesélő fotográfus

A Szakmai kérdezz-felelek folytatásaként ismét egy fotósok által a Családmesék szakmai csevegő csoportunkban feltett kérdést járok körül. Ha te is szakmabeli vagy, és szívesen beszélgetnél a dokumentarista családi fotózásról, szeretettel várlak!

“Imádok családot otthon, a lakásukban fotózni, mert sokkal inkább kijön a dokumentarista jelleg, erőteljesebb a történetmesélés, mint ha mondjuk kimegyünk sétálni a parkba. Sajnos bent nem mindig van elég fény ahhoz, hogy használható képek készüljenek. Ti hogyan oldjátok ezt meg?”

A dokumentarista családfotós az adott körülményekkel dolgozik. Ez a munkánk igazi kihívása. A helyzetek, a történések, a pillanatok alakulása mind-mind az Élet rendezése alatt zajlanak, mi ott állunk készenlétben, megfeszített figyelemmel, mint egy érzékeit kiélesítő vadász.

Ez a fényre is igaz.

Amikor belépek egy lakásba, amit legelőször megnézek: a fények és árnyékok. Rögtön feltérképezem a fényviszonyokat. Megfigyelem a természetes fényforrásokat, az ablakokat, a lámpák elhelyezkedését. Kiemelten jelen vagyok azokban a helyzetekben, ahol a család éppen szép megvilágításba kerül. Amikor a gyerekek az ablak alatt, a beérkező fényben ülve játszanak. Vagy a vacsoraasztalon égő gyertya világítja meg az arcokat.

Sajnos a fentről érkező lámpafény nem ideális – ahogyan a déli napfény is erős árnyékokat rajzol az arcra. Márpedig otthonainkban legtöbbször a plafonról érkezik a tér megvilágítása. Előfordul, hogy a lakásban, ahol fotózunk, a lámpák sárgás fényűek, és nagyon gyengék, vagy a falak színe megbolondítja a fehéregyensúlyt. Hogyha az otthon kicsi ablakokkal rendelkezik, vagy éppen borongós idő van, kintről sem számíthatunk segítségre. Ilyenkor igazán nehéz a dolgunk.

Beleszólhatunk-e a fényviszonyokba? Ha nem, hogyan mégis?

  • Megkérhetem a családot, hogy kapcsoljanak lámpát?

Természetesen. Lehetőségünk van felkapcsolni a meglévő fényforrásokat. Én ezzel szoktam élni, de még a fotózás legelején kérem meg a családot, hogy egy-egy lámpát kapcsoljanak fel. Vagy éppen le. Menet közben jellemzően már nem akasztom meg ilyen technikai jellegű kérésekkel a folyamatot.

  • Megkérhetem őket, hogy álljanak az ablakhoz?

Helyzettől függ, megtörténhet ez könnyed módon is, de nem mindig szerencsés, mert az ilyen fajta irányítás zavart okozhat. A fotóalanyaink elkezdenek helyezkedni, megpróbálnak megfelelni, keresni a számodra ideális pózt, helyet. Érdemes inkább például a jól megvilágított területen lévő játékokról kérdezni a kisgyermeket, hogy ezáltal odahívjuk őt. Elég, ha te tudod, hogy míg ő az ablak alatt tologatja az autóit, te valójában a fényekkel játszol.

  • Vigyek magammal egy hordozható fényforrást, amit hurcolok szobáról szobára?

Röviden? Ne.

  • Használjak vakut?

A vakuvillanás figyelemfelkeltő, a kisgyereket elvarázsolja, izgatja, vagy megijeszti. Villanthatunk felfelé, vagy oldalra, használhatunk lágyító sapkát, de nem tudunk a háttérben maradni, ha villogunk. Az első családfotózásaim egyikén vakuztam. Akkor megtanultam, hogy ez így nem az. Sem a megszülető kép, sem a jelenlétem. Én azóta sohasem használok vakut a dokumentarista családi fotózások alkalmával.

Akkor mit tehetünk?

Igen, itt jön be a technika. Az a terület, ami, bevallom, engem a legkevésbé izgat.

Ehhez a műfajhoz elengedhetetlen a nagy fényerejű váz és objektív.

Inkább legyen kicsit zajos a kép, mint kemény fényű, természetellenesen vakuhangulatú. A vakuhasználat módja nagyon szép is lehet a fotón megjelenve, de a műfaj kívánta szelíd jelenlét szenved ilyenkor is csorbát.

Mik a tapasztalataid? Ha beszélgetnél még erről, vagy más, szakmai témáról, szeretettel várlak a Családmesék szakmai csevegő csoportunkban!

Ha megnéznéd a személyes, kedvenc fénybarát fotómat, az előző szakmai posztnak a végén találod.

Hasonló bejegyzések