Streetfotó gyerekkel

2021.05.28.

Baráth Mea

történetmesélő fotográfus

Fotózol az utcán?

A Családmesék szakmai facebook csoportban streetfotózásról, mint a dokumentarizmus egyik izgalmas alfajáról beszélgettünk.

Gyere közénk: Családmesék fotós szakmai csevegő 

A streetfotó célja egyfajta kordokumentálás, hiteles képet megőrizni a mindennapokról, az utca világáról. Kihívás ebben a műfajban, hogy a szereplők nem feltétlenül tudnak róla, és egyeznek bele a fotózásba. Klasszikusan értelmezve nem is lehet semmiféle interakciód a képeken szereplőkkel. Színtiszta dokumentáció az emberekről, és az őket körülvevő urbánus világról. Izgalmassá teszik az ilyen jellegű fotókat az érdekes pillanatok, humoros helyzetek, különleges találkozások, vicces, vagy éppen bizarr egybeesések, szín-, forma-, és fényjátékok megtalálása. De, ahogyan általában a dokumentarizmusban, az is belefér, hogy kapcsolódj a szereplőiddel, megszólítod őket, beszélgetsz velük, miközben fotózol.

Én jellemzően nem vagyok elég bátor a hardcore streetfotózáshoz, nem tudok kibújni a történetmesélő családi fotós attitűdömből, így a gyerekeim körül, mögül, mellett szoktak az ilyen jellegű képeim is elkészülni. Ők a téma: az utcán, piacon, boltban, játszótéren, mindenhol és bárhol. Elsősorban őket dokumentálom, a “street” csupán a háttér…

2020. nyarán eldöntöttem, hogy kihívás elé állítom magamat, és készítek egy olyan igazi streetfotó anyagot. A helyszínek szabadstrandok lettek, a Balatonnál, Velencei-tó környékén, és a Dunaparton. Hiszen ezek a helyek családunk természetes közege ilyenkor, így a legtöbb időmet itt töltöm. Hogy mire jutottam ezzel a feladattal – és rajta vannak-e a gyerekeim ezeken a képeken is – megnézheted a portfóliomban, Nyár a vizeknél címmel.

Ha pedig vérbeli streetfotósokra volnál kíváncsi, nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe a BPSPC kollektívát, akik Budapest utcáit róva, fényképezőgéppel a kezükben, nagy tisztelettel adózva a műfajnak és az embereknek, készítik humoros, izgalmas, fontos kordokumentumaikat a fővárosban! Ha találkozol valamelyikükkel, mosolyogj!

Hasonló bejegyzések