Streetfotó gyerekkel
avagy családfotós kiskapu az utcafotózás műfajához
Baráth Mea
történetmesélő fotográfus

Fotózol az utcán?

A Családmesék szakmai facebook csoportban streetfotózásról, mint a dokumentarizmus egyik izgalmas alfajáról beszélgettünk.

DSCF5113
Gyere közénk: Családmesék fotós szakmai csevegő 

DSCF5103

DSCF4766

A streetfotó célja egyfajta kordokumentálás, hiteles képet megőrizni a mindennapokról, az utca világáról. Kihívás ebben a műfajban, hogy a szereplők nem feltétlenül tudnak róla, és egyeznek bele a fotózásba. Klasszikusan értelmezve nem is lehet semmiféle interakciód a képeken szereplőkkel. Színtiszta dokumentáció az emberekről, és az őket körülvevő urbánus világról. Izgalmassá teszik az ilyen jellegű fotókat az érdekes pillanatok, humoros helyzetek, különleges találkozások, vicces, vagy éppen bizarr egybeesések, szín-, forma-, és fényjátékok megtalálása. De, ahogyan általában a dokumentarizmusban, az is belefér, hogy kapcsolódj a szereplőiddel, megszólítod őket, beszélgetsz velük, miközben fotózol.

DSC 4136 2

Én jellemzően nem vagyok elég bátor a hardcore streetfotózáshoz, nem tudok kibújni a történetmesélő családi fotós attitűdömből, így a gyerekeim körül, mögül, mellett szoktak az ilyen jellegű képeim is elkészülni. Ők a téma: az utcán, piacon, boltban, játszótéren, mindenhol és bárhol. Elsősorban őket dokumentálom, a "street" csupán a háttér...

DSCF5483

DSC 6501

2020. nyarán eldöntöttem, hogy kihívás elé állítom magamat, és készítek egy olyan igazi streetfotó anyagot. A helyszínek szabadstrandok lettek, a Balatonnál, Velencei-tó környékén, és a Dunaparton. Hiszen ezek a helyek családunk természetes közege ilyenkor, így a legtöbb időmet itt töltöm. Hogy mire jutottam ezzel a feladattal - és rajta vannak-e a gyerekeim ezeken a képeken is - megnézheted a portfóliomban, Nyár a vizeknél címmel.

DSC 1322 2

DSC 6767

Ha pedig vérbeli streetfotósokra volnál kíváncsi, nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe a BPSPC kollektívát, akik Budapest utcáit róva, fényképezőgéppel a kezükben, nagy tisztelettel adózva a műfajnak és az embereknek, készítik humoros, izgalmas, fontos kordokumentumaikat a fővárosban! Ha találkozol valamelyikükkel, mosolyogj!

Copyright © 2021 Minden jog védve
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram